Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 17 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Nová synagoga Jihlava
Mašková, Klára ; Gürtler,, Ivan (oponent) ; Dulenčín, Juraj (vedoucí práce)
Diplomový projekt zpracovává návrh synagogy a dalších budov židovské obce v Jihlavě. Práce je vyhotovená ve formě architektonické studie. Kromě synagogy navrhovaný soubor budov obsahuje také košer restauraci, která se vyznačuje specifickým provozem kuchyně, a administrativu židovské obce s přednáškovým sálem a komunitní knihovnou. Celý komplex je doplněn podzemním parkováním a potřebným technickým zázemím. Řešené území je situováno na kraji historického centra Jihlavy a charakter místa je silně determinován přítomností opevnění a hradební zeleně. Základem konceptu je čitelný urbanismus, který opisuje linii hradeb. Mezi navrhovaným komplexem budov a hradebními zdmi zůstává zachován pás zelně a parkových úprav, který valorizuje městotvorný potenciál místa. Výše zmíněné funkce jsou rozčleněny do oddělených objektů. Pro všechny budovy byl zvolen jednotný architektonický jazyk jednoduchých kubických objemů. Principy konstrukčního a dispozičního uspořádání jednotlivých budov se liší podle jejich provozů.
Fortifikace pekařských výrobků proteinovým izolátem z pšeničných otrub
Bidmonová, Karolína ; Vítová, Eva (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Bílkoviny, jakožto základní stavební kámen všech buněk a tkání, spolu s tuky a sacharidy představují klíčovou makroživinu lidské výživy. Nedostatečné množství bílkovin ve stravě může vést ke zdravotním problémům až k čím dál častější proteinové podvýživě. Fortifikace potravin hraje důležitou roli při eliminaci tohoto proteinového deficitu. Pšeničné výrobky, jakožto hojně konzumovaná potravina, se jeví jako vhodná komodita pro fortifikaci proteinem. Pšeničné otruby byly vybrány jako vhodný zdroj bílkovin vzhledem k jejich dostupnosti, obsahu bílkovin a relativní nenáročnosti metody izolace proteinu. V rámci experimentální části byl extrahován protein z pšeničných otrub, který se následně použil pro přípravu směsí. Směs obsahovala mouku T530 substituovanou 5 %, 10 % a 15 % OPI. Z tato připravených směsí byla připravena těsta, která byla podrobena chemické a reologické analýze. V poslední fázi byly ze směsi mouky a proteinového izolátu z pšeničných otrub upečeny bagety. Texturní a chuťové vlastnosti připravených vzorků baget byly ověřeny pomocí senzorické analýzy. Pro srovnání výsledků byly všechny analýzy provedeny také u směsi mouky a syrovátkového proteinu a vzorku neobohacené mouky. Aplikované testy ukázaly, že substituce proteinu ovlivňuje nejen nutriční, chemické, ale i reologické vlastnosti. U přídavku proteinového izolátu z pšeničných otrub byl vyhodnocen negativní vliv na chuťové vlastnosti fortifikovaných baget, kdy se zvyšující substitucí OPI (otrubový proteinový izolát) rostla hořkost výrobku. Optimalizace chuti by mohla být významným tématem pro budoucí studie.
Nová synagoga Jihlava
Bednařík, Adam ; Baranyai, René (oponent) ; Dulenčín, Juraj (vedoucí práce)
Architektonická studie se zabývá vytvořením nové synagogy v Jihlavě, v místě původní vypálené jihlavské synagogy z roku 1931 německými nacisty. Návrh pracuje s myšlenkou obnovy vypálených základů, parkánové zdi a začlenění přilehlého opevnění. Jedna z hlavních myšlenek návrhu je práce s kontrastem - uzavřenost x otevřenost. Principy projektu vychází z historie židovské kultury, její symbolice a jednoduchostí urbanistického i dispozičního řešení. Návrh se dále zabývá prostory pro židovskou obec, košer restauraci a mikve. Budova židovské obce poskytuje prostory pro administrativu, výuku, komunitní prostory a muzeum. Náplní projektu je zároveň vytvořit nové vazby k původnímu návrhu parku G.M a prostory pro veřejnost, kde by získala informace o judaismu, způsobu života židovské komunity a jejich historii.
Fortifikace pekařských výrobků proteinovým izolátem z pšeničných otrub
Bidmonová, Karolína ; Vítová, Eva (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Bílkoviny, jakožto základní stavební kámen všech buněk a tkání, spolu s tuky a sacharidy představují klíčovou makroživinu lidské výživy. Nedostatečné množství bílkovin ve stravě může vést ke zdravotním problémům až k čím dál častější proteinové podvýživě. Fortifikace potravin hraje důležitou roli při eliminaci tohoto proteinového deficitu. Pšeničné výrobky, jakožto hojně konzumovaná potravina, se jeví jako vhodná komodita pro fortifikaci proteinem. Pšeničné otruby byly vybrány jako vhodný zdroj bílkovin vzhledem k jejich dostupnosti, obsahu bílkovin a relativní nenáročnosti metody izolace proteinu. V rámci experimentální části byl extrahován protein z pšeničných otrub, který se následně použil pro přípravu směsí. Směs obsahovala mouku T530 substituovanou 5 %, 10 % a 15 % OPI. Z tato připravených směsí byla připravena těsta, která byla podrobena chemické a reologické analýze. V poslední fázi byly ze směsi mouky a proteinového izolátu z pšeničných otrub upečeny bagety. Texturní a chuťové vlastnosti připravených vzorků baget byly ověřeny pomocí senzorické analýzy. Pro srovnání výsledků byly všechny analýzy provedeny také u směsi mouky a syrovátkového proteinu a vzorku neobohacené mouky. Aplikované testy ukázaly, že substituce proteinu ovlivňuje nejen nutriční, chemické, ale i reologické vlastnosti. U přídavku proteinového izolátu z pšeničných otrub byl vyhodnocen negativní vliv na chuťové vlastnosti fortifikovaných baget, kdy se zvyšující substitucí OPI (otrubový proteinový izolát) rostla hořkost výrobku. Optimalizace chuti by mohla být významným tématem pro budoucí studie.
Roman forts and fortresses in the Nile valley
Šurinová, Miroslava ; Musil, Jiří (vedoucí práce) ; Titz, Pavel (oponent)
Práca sa zaoberá rímskymi fortifikáciami v údolí Nílu od ústia Delty po lokalitu Qasr Ibrím medzi prvým a druhým kataraktom. Obdobie popisované v tejto práci sa dá vymedziť rokom 30 p. n. l., pripojením Egypta k Rímskej ríši a rokom 641 n. l., kedy sa arabským dobyvateľom vzdalo mesto Alexandria. Práca je zameraná na architektúru pevností a archeologické výskumy v nich realizované.
Krev, čest a hrůza. Reprezentace pevnostní války v obléhacích denících britských obránců Bergen-op-zoom z roku 1747
Wohlmuth, Petr ; Storchová, Lucie (vedoucí práce) ; Schreiberová, Zuzana (oponent)
Tato diplomová práce, nazvaná Krev, čest a hrůza - reprezentace pevnostní války v obléhacích denících britských obránců Bergen-op-zoom z roku 1747, se hlásí ke specifickému žánru historické antropologie války a vojenství. Její badatelské otázky směřují na analýzu dobové kultury války a jejích proměnných, jejich vzájemného vztahu a jeho rekonfigurace v průběhu boje o pevnost Bergen-op-zoom v kulminačním bodě Války o dědictví rakouské v roce 1747. Smyslem práce je nalézt alternativní způsob práce s prameny a opustit chápání vojenského střetu podle klasických konzervativních šablon vojenské historie jako národních nebo konfesionálních stereotypů vojenství, esenciálních vlastností hlavních aktérů nebo teoretických standardů vojenské vědy. Práce dospívá k závěru, že dobově mimořádný a dramatický boj o pevnost Bergen-op-zoom se odvíjel primárně od zásadního nedorozumění mezi útočníky a obránci ve smyslu kultury války, především otázek vojenské cti a s ní spojených legitimních způsobů vedení boje. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Třicet šest let výzkumu městských hradeb v Chrudimi
Frolík, Jan ; Musil, J.
Archeologický výzkum doložil v Chrudimi vznik opevnění ve 2. pol. 13. století. Prokázal existenci plných půlválcových věžic zpevňujících městskou hradbu a dokumentoval existenci městského hradu. Pozornost byla věnována parkánové hradbě a baště Prachárna. Nově byly identifikovány pozůstatky opevnění předměstí.
Zřícenina hradu Cornštejn
Jihomoravské muzeum ve Znojmě
Propagační skládačka podává základní informace o zřícenině hradního komplexu Cornštejn, která je pozoruhodnou ukázkou středověkého fortifikačního stavitelství na jihozápadní Moravě. Hrad je součástí Přírodní rezervace Cornštejn se zachovalými lesními porosty, skálami, sutěmi a cennými druhy rostlin i živočichů.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Nová synagoga Jihlava
Bednařík, Adam ; Baranyai, René (oponent) ; Dulenčín, Juraj (vedoucí práce)
Architektonická studie se zabývá vytvořením nové synagogy v Jihlavě, v místě původní vypálené jihlavské synagogy z roku 1931 německými nacisty. Návrh pracuje s myšlenkou obnovy vypálených základů, parkánové zdi a začlenění přilehlého opevnění. Jedna z hlavních myšlenek návrhu je práce s kontrastem - uzavřenost x otevřenost. Principy projektu vychází z historie židovské kultury, její symbolice a jednoduchostí urbanistického i dispozičního řešení. Návrh se dále zabývá prostory pro židovskou obec, košer restauraci a mikve. Budova židovské obce poskytuje prostory pro administrativu, výuku, komunitní prostory a muzeum. Náplní projektu je zároveň vytvořit nové vazby k původnímu návrhu parku G.M a prostory pro veřejnost, kde by získala informace o judaismu, způsobu života židovské komunity a jejich historii.
Nová synagoga Jihlava
Mašková, Klára ; Gürtler,, Ivan (oponent) ; Dulenčín, Juraj (vedoucí práce)
Diplomový projekt zpracovává návrh synagogy a dalších budov židovské obce v Jihlavě. Práce je vyhotovená ve formě architektonické studie. Kromě synagogy navrhovaný soubor budov obsahuje také košer restauraci, která se vyznačuje specifickým provozem kuchyně, a administrativu židovské obce s přednáškovým sálem a komunitní knihovnou. Celý komplex je doplněn podzemním parkováním a potřebným technickým zázemím. Řešené území je situováno na kraji historického centra Jihlavy a charakter místa je silně determinován přítomností opevnění a hradební zeleně. Základem konceptu je čitelný urbanismus, který opisuje linii hradeb. Mezi navrhovaným komplexem budov a hradebními zdmi zůstává zachován pás zelně a parkových úprav, který valorizuje městotvorný potenciál místa. Výše zmíněné funkce jsou rozčleněny do oddělených objektů. Pro všechny budovy byl zvolen jednotný architektonický jazyk jednoduchých kubických objemů. Principy konstrukčního a dispozičního uspořádání jednotlivých budov se liší podle jejich provozů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 17 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.